AMFO 2016 - krajské kolo

Termín uzávierky: 20. máj 2016

• Propozície krajskej súťaže neprofesionálnej fotografickej tvorby – Žilinský kraj - AMFO 2016 •

Vyhlasovateľ:
Národné osvetové centrum Bratislava
Žilinský samosprávny kraj

Organizátor:
Krajské kultúrne stredisko v Žiline

Termín konania výstavy:
22. 6. 2016 – 20. 7. 2016

Vernisáž výstavy:
21. 6. 2016 o 16. h

Miesto konania:
Úrad Žilinského samosprávneho kraja, Komenského 48, Žilina

Uzávierka súťaže:
20. máj 2016

Poslanie:
Hlavným poslaním krajskej súťažnej prehliadky je vytvoriť podmienky pre porovnanie a zhodnotenie výsledkov súčasnej amatérskej fotografickej tvorby v Žilinskom kraji, ale i na Slovensku. Verejnou prezentáciou súťažných prác na výstavách motivovať záujem širokej verejnosti o fotografiu. Súťaž napomáha vyhľadávať talentovaných tvorcov a zároveň vytvára priestor na rozvoj umeleckej tvorivosti a technickej zdatnosti žiakov, mládeže i dospelých z rôznych regiónov, prispieva k zmysluplnému využívaniu voľného času, poskytuje možnosti prezentácie, vzájomnej konfrontácie a inšpirácie pre všetkých záujemcov o tento druh tvorby prostredníctvom výstav, seminárov, hodnotiacich diskusií a iných foriem vzdelávacích podujatí, ako sú tvorivé dielne či workshopy. Súťaž umožňuje rozvíjať umelecký talent i technické danosti účastníkov – mladých tvorcov i dospelých autorov. AMFO je najstaršia a najprestížnejšia súťaž v oblasti amatérskej fotografie a v tomto roku sa koná už 44. ročník celoslovenskej súťaže.

Podmienky súťaže (zásady účasti):
Súťaž je trojstupňová a delí sa podľa vekových a formálnych kritérií. Zúčastniť sa jej môže každý amatérsky tvorca – fotograf bez obmedzenia veku s trvalým pobytom na Slovensku.

Pre súťaž čiernobielych i farebných fotografií je určený formát 30 x 40 cm a jeho odvodeniny pri zachovaní  dlhšej strany, prípadne aj štvorcový formát 30 x 30 cm. Na rube súťažnej fotografie musí byť uvedené: meno, priezvisko, adresa a vek autora, e-mailová adresa, názov fotografie, rok jej vzniku, skupina a kategória, sídlo kultúrneho strediska – organizátora krajskej súťaže. Tieto údaje musí obsahovať aj obal nosiča multimediálnej prezentácie, samotný nosič musí byť označený menom autora a názvom prezentácie. Ak nebudú fotografie správne a dostatočne označené, organizátor ich nemusí akceptovať a do krajského kola súťaže nebudú prijaté. K zaslaným fotografiám treba priložiť vyplnený vstupný formulár – prihlášku – a uvedené údaje potvrdiť podpisom.

Do súťaže je možné zaslať iba fotografie, ktoré sa nezúčastnili žiadneho predchádzajúceho ročníka súťaže AMFO. Limit pre prihlásenie do súťaže je maximálne 5 fotografií v kategórii čiernobiela fotografia, 5 fotografií v kategórii farebná fotografia a tri multimediálne prezentácie (maximálne do troch minút) od jedného autora.

Pre súťaž multimediálna prezentácia fotografií, ktoré majú jednotnú dejovú a výtvarnú líniu, je stanovený formát prehratia Power Point alebo DVD-video, pre nosič USB kľúč a pre dátové úložiská (Uschovna, WeTransfer a i.) odporúčame formát súborov s príponou „mp4„ (kontajner), rozlíšenie max. rozsahu HDTV 1080i (1920x1080 bodov). Prezentácia nesmie presiahnuť dĺžku 3 minút, na jej začiatku musí byť uvedený titulok s názvom diela a menom autora, na záver treba uviesť titulok KONIEC. Každý nosič v kategórii multimediálna prezentácia musí byť na obale označený: menom a priezviskom, adresou a vekom autora, názvom prezentácie, rokom jej vzniku, podobne aj na vstupnom formulári, ktorý bude osignovaný podpisom autora. Bez týchto údajov nebudú práce do súťaže prijaté.

Štruktúra súťaže:
1. Súťaž je viacstupňová, najmenej však trojstupňová: regionálna, krajská a celoštátna.
2. Súťaž má nielen postupový, ale aj putovný charakter. Výstava sa konala už v mnohých mestách Slovenska.
3. Súťaže sa môže zúčastniť každý tvorca, fotoamatér – neprofesionálny fotograf, občan Slovenskej republiky.
4. Súťaž sa člení jednak podľa veku autorov a jednak podľa formy spracovania. Každý súťažiaci môže svoje diela prihlásiť do jednotlivých kategórií, maximálne päť fotografií do jednej kategórie. Vekové skupiny aj kategórie podľa formy spracovania sú vytvorené tak, aby korešpondovali, zodpovedali kategóriám medzinárodných súťaží, predovšetkým tým, ktoré sa konajú pod patronátom svetovej organizácie pre umeleckú fotografiu FIAP, ktorej je Slovensko členom od roku 1996.
5. Do súťaže sa autor prihlasuje podľa miesta svojho bydliska. Ak sa v mieste jeho bydliska
neuskutoční základné kolo, môže sa prihlásiť do základného kola v inom okrese či regióne. Zoznam usporiadateľov jednotlivých kôl súťaže je zverejnený na webstránke vyhlasovateľa súťaže - Národného osvetového centra ako aj na stránke Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Kolá súťaže:
1. okresné/regionálne kolá
2. krajské kolá
3. celoštátne kolo

Kategorizácia účastníkov:
Súťaž sa rozdeľuje na 3 skupiny.
I. skupina: autori do 16 rokov
II. skupina: autori od 16 do 21 rokov  
III. skupina: autori nad 21 rokov (okrem poslucháčov a absolventov študijného odboru fotografia)

I. skupina súťaží v kategóriách:   
- čiernobiela fotografia,
- farebná fotografia

II. skupina súťaží v kategóriách:
- čiernobiela fotografia,
- farebná fotografia

III. skupina súťaží v kategóriách:     
- čiernobiela fotografia,
- farebná fotografia

Multimediálna prezentácia
Pre túto kategóriu platia všetky technické podmienky ako pre iné kategórie. Zúčastniť sa môžu autori všetkých vekových skupín. Príspevky sa budú hodnotiť bez rozlíšenia veku.

Termín zaslania prác a záväznej prihlášky:
Podmienkou účasti na krajskej súťaži AMFO 2016 je doručenie záväzného vstupného formuláru potvrdeného podpisom a súťažných prác najneskôr do 20. mája 2016
- osobne
- na poštovú adresu:
Krajské kultúrne stredisko v Žiline
Horný val 20
011 82 Žilina

Hodnotenie súťaže:
Po uzávierke súťaže autorské práce hodnotí trojčlenná odborná porota, ktorú menuje riaditeľka Krajského kultúrneho strediska v Žiline. Odborná porota navrhuje organizátorovi kolekciu fotografií na celoslovenskú súťaž amatérskej fotografie AMFO 2016. Odborné poroty vo všetkých kolách hodnotia jednotlivé fotografie najprv na internej porade, bez účasti autorov a publika, na ktorej je výmena odborných názorov a vytvorenie výsledkov. Následne hodnotia i verejne pred súťažiacimi a divákmi na odbornom rozborovom seminári, ktorý sa spravidla koná pri vernisáži výstavy, kde porotcovia uskutočnia aj odbornú analýzu všetkých vystavených súťažných fotografií z viacerých aspektov – umeleckého aj technického. Tieto odborné rozborové semináre plnia funkciu edukačnej časti podujatia a sú veľkým prínosom pre súťažiacich, majú aj výchovno-vzdelávací cieľ, sú aj odborným zdôvodnením rozhodnutia poroty. Vyhlásením výsledkov, obvykle je to súčasť vernisáže výstavy, sa celé podujatie zavŕši. Pri podujatí sa môže konať aj 2 až 3-dňová tvorivá dielňa, vždy s nejakým iným odborným zameraním. Organizátori súťaže udeľujú spravidla diplomy a ceny za 1., 2. a 3. miesto ako aj maximálne 3 čestné uznania na základe návrhu odbornej poroty tak, aby udelenie cien zodpovedalo čo najobjektívnejšie umeleckému hodnoteniu v jednotlivých vekových skupinách a kategóriách, ako aj celkovej úrovni súťaže. Odborná porota môže preto niektoré miesta neudeliť alebo udeliť viacnásobne, okrem 1. miesta, ktoré môže byť udelené maximálne jedno v každej vekovej skupine a kategórii. Usporiadatelia jednotlivých kôl súťaže zabezpečia pre ocenených udelenie diplomov a podľa svojich možností aj udelenie cien.

Výsledky súťaže:
Na slávnostnej vernisáži organizátor vyhlási výsledky a odovzdá ceny víťazom. Výsledky súťaže budú zverejnené v katalógu k výstave i v médiách.

Finančné zabezpečenie:
Finančné náklady spojené so súťažou si každý účastník hradí sám.

Záverečné ustanovenia:
Organizátor krajskej súťaže si vyhradzuje právo pri propagácii podujatia publikovať jednotlivé súťažné fotografie bez nároku autora na honorár.

Kontakt:
Krajské kultúrne stredisko v Žiline
Mgr. Anna Lovritšová
Horný val 20, 011 82 Žilina
Tel: +421 41 56 25 956
Mobil. tel.: 0915 787 299
alovritsova@vuczilina.sk, www.krkszilina.sk

Prílohy na stiahnutie

Aktuality

Súťaže

AMFO 2019

Termín uzávierky: 16. január 2019 • Propozície regionálnej súťaže neprofesionálnej fotografickej tvorby AMFO 2019 – ... Celý článok

Kam dnes

Nie sú dostupné žiadne podujatia