• Úvod
  • Cyrilometodské dni v Terchovej 2018

Cyrilometodské dni v Terchovej 2018

 

V pamätnom roku 1990 sa mnohí idealisti naplno oddávali eufórii z nadobudnutej politickej a náboženskej slobody. Úžasnú erupciu uvoľnenej energie, tvorivosti a nápadov sa Terchovci snažili pretaviť aj do všestranného priblíženia a najmä aktualizovania nadčasového odkazu byzantskej misie svätých Cyrila a Metoda – patrónov miestneho kostola (najväčšieho na Slovensku, ktorý je zasvätený solúnskym bratom) a spolupatrónov Európy. To sa im aj podarilo výnimočným podujatím, ktoré je dnes už jedným z najtradičnejších v danej téme na Slovensku. Už prvý ročník Cyrilometodských dní priniesol do Terchovej niečo výnimočné a jedinečné. Terchovci ako vôbec prví ponúkli Slovensku i vtedajšej federácii podujatie, ktoré sa otvorene, sebavedomo, kultivovane a atraktívne zároveň prihlásilo k duchovným hodnotám európskeho kultúrneho dedičstva. Možno si to vtedy zainteresovaní ani neuvedomovali, ale ďalší vývoj potvrdil, že ich iniciatíva významne prispela nielen k prehĺbeniu viery, národného povedomia a vlastenectva, ale aj európskej identity. Iste, prišli roky, keď sa ani Cyrilometodské dni nevyhli problémom. Nič to však nemení na skutočnosti a úprimných pocitoch hrdosti, že vďaka neúnavnému obetavému úsiliu a zanietenosti jednotlivcov Terchová odolala náporu rôznych pseudotrendov i odstredivých tendencií a dokázala si prirodzene udržať svoj vysoký cyrilo-metodský kredit. Určite nie je nijaká náhoda, že opäť ako jediná na Slovensku!

Blížiace sa XXIX. pokračovanie podujatia (3. – 5. júl) potvrdzuje platnosť predošlých slov. Organizátori opätovne pripravili zaujímavý program, v ktorom okrem duchovného pokrmu dostane široký priestor vážna, sakrálna, dychová i etnická hudba, folklór, divadelné predstavenie, výtvarné umenie (vernisáž výstavy Vincenta Hložníka), prezentácia knižnej publikácie (monografia o Terchovej). Kvalitní umelci sú zárukou, že prítomní diváci si z jednotlivých programov odnesú silné emócie a zážitky.

Hlavným organizátorom je obec Terchová v spolupráci s ďalšími osvedčenými partnermi. Podujatie je venované 10. výročiu vzniku Žilinskej diecézy, ktorej patrónmi sú práve slovanskí apoštoli svätí Cyril a Metod, ľudské a zároveň duchovné dominanty aj Cyrilometodských dní.

 

-pc-

 

Aktuality

Súťaže

AMFO 2019

Termín uzávierky: 16. január 2019 • Propozície regionálnej súťaže neprofesionálnej fotografickej tvorby AMFO 2019 – ... Celý článok

Kam dnes

Nie sú dostupné žiadne podujatia