• Úvod
  • Celoslovenské stretnutie fujaristov 2017

Celoslovenské stretnutie fujaristov 2017

Kráľovná medzi ľudovými hudobnými nástrojmi. Tak niektorí ľudia volajú hudobný nástroj, ktorý neodmysliteľne patrí k slovenskej pastierskej kultúre - fujaru. Jej vznik sa lokalizuje do okolia Slovenskej Ľupče, no dnes už má svojich priaznivcov po celom Slovensku. A tí sa zišli uplynulý víkend v Čičmanoch, ktoré pre fujaru nie sú pôvodným domovom, no ich prostredie je očarujúce. 22. - 24. septembra 2017 sa na nádvorí Kaštieľa Čičmany konal 12. ročník Celoslovenského stretnutia fujaristov s podtitulom Dedičstvo otcov, zachovaj nám, Pane! Ani upršané a chladné počasie neodradilo divákov od programu, v ktorom sa pod režisérskou taktovkou Michala Fiľa predstavilo takmer 50 fujaristov a dohromady viac ako 130 účinkujúcich.

Nielen fujaru, ale aj ďalšie pastierske hudobné nástroje mohli návštevníci podujatia obdivovať na výstave Odkazy majstrov, ktorej vernisáž sa konala v piatok v priestoroch Kaštieľa Čičmany. Gajdy, píšťalky vylievané cínom či ozdobne vyrezávané, koncovky, handrársku píšťalku z baranej kosti, drumbľu, ale i bačovský riad, to všetko predstavili návštevníkom vystavujúci autori: Ľubomír Párička z Martina, Alexander Králik zo Zvolena, Jaroslav Škoda z Banskej Bystrice a Vít Pieš, rodák z Čičmian. Vernisáž otvorili zvuky trombít a piesne Trombitášov Folklórnej skupiny Javorník z Lúk. Organizátori privítali aj čestného hosťa, významného etnomuzikológa a univerzitného profesora Oskára Elscheka.

Sobotný a nedeľný program patril predovšetkým fujaristom, ktorí sa predstavili vynikajúcou hrou, ale aj krásnymi hlasmi. Program bol doplnený aj o vystúpenia folklórnych kolektívov a jednotlivcov: Trombitáši FSk Hájiček z Chrenovca-Brusna, Trombitáši Štefánikovci, FS Heľpan z Heľpy, FS Poľana zo Zvolena, ZAF Pohronci, FS Stavbár zo Žiliny, Anka Šatanová a domáca FS Lastovienka z Čičmian. O dobrú náladu divákov sa staral aj moderátor Marián Čupka, ktorý si veselými príhodami konkuroval s Arankou z Jarovíc.

Účinkujúci i diváci počas podujatia ukázali, že ich srdce je plné nielen folklóru, ale aj spolupatričnosti. Po tom, ako sa organizátori dozvedeli, že v susednej obci sa stalo tragické nešťastie a otcovi štvorčlennej rodiny sa stal osudným pracovný úraz, vyhlásili zbierku pre pozostalých, počas ktorej sa podarilo vyzbierať 1100 €. Výslednú sumu odovzdali počas slávnostnej sv. omše v Kostole Nájdenia sv. Kríža v Čičmanoch a aspoň symbolicky sa snažili pomôcť zvládnuť rodine ťažkú situáciu.

Melódie znejúce z fujár, piesne, tance i hovorené slovo vytvorili v prostredí maľovaných Čičmian pre návštevníkov krásnu atmosféru. Celoslovenské stretnutie fujaristov organizátorsky pripravili Krajské kultúrne stredisko v Žiline v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, Obec Čičmany, ZAF Pohronci a Kaštieľ Čičmany. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a Žilinský samosprávny kraj.

Mgr. Daniela Srnanková


foto: Milan Kosec a archív KrKS v Žiline

Aktuality

Súťaže

AMFO 2019

Termín uzávierky: 16. január 2019 • Propozície regionálnej súťaže neprofesionálnej fotografickej tvorby AMFO 2019 – ... Celý článok

Kam dnes

Nie sú dostupné žiadne podujatia