• Úvod
  • Ako „ruky rozprávali“ v Makovického dome

Ako „ruky rozprávali“ v Makovického dome

Krajské kultúrne stredisko v Žiline v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja pripravilo od septembra viacero remeselných dielní, ktorých sa zúčastňovali prevažne deti zo základných škôl. Modelovalo sa z hliny, pracovalo sa aj na hrnčiarskom kruhu. Ďalšou obľúbenou aktivitou bola práca s drôtom, deti si drotárskymi technikami ozdobili hlinené vázičky. Na konci novembra sa konali remeselné dielne zamerané na prácu so šúpolím, vyrábali sa anjelikovia a bábiky. V Makovického dome sa tiež pracovalo suchým plstením, servítkovou technikou a vyrábala sa aj papierová čipka.

Pár dní pred Vianocami navštívia majstri remeselníci Základnú školu vo Veľkom Rovnom, kde si každá trieda prvého stupňa vyskúša iné remeslo. Prváci sa budú venovať servítkovej technike a modelovaniu zo slaného cesta, druháci si vyzdobia medovníčky a vyrobia sviečky z včelieho vosku, žiaci tretieho ročníka sa budú venovať drotárskemu a hrnčiarskemu remeslu, štvrtáci si vyskúšajú suché plstenie a prácu so šúpolím. Deti budú mať príležitosť vyrobiť vianočné darčeky a dekorácie pre svojich najbližších.

Krajské kultúrne stredisko v Žiline využíva rôzne formy zachovávania tradičných remesiel, lektori približujú deťom remeslá a učia ich zaujímavé techniky. „Som nesmierne rada, že ľudové tradície ako napríklad drotárstvo a mnohé iné nezanikli a ožívajú aj vďaka Krajskému kultúrnemu stredisku v Žiline v rámci projektu "Keď ruky rozprávajú," povedala Božena Dedičová, lektorka drotárskej dielne.

Krajské kultúrne stredisko v Žiline plánuje aj v roku 2018 organizovať tvorivé remeselno – vzdelávacie dielne nielen pre mládež, ale aj širokú verejnosť. Ak máte o túto aktivitu záujem, neváhajte nás kontaktovať, radi ju pre vás zorganizujeme. Ponukový list nájdete v prílohe.

Mgr. Katarína Kráľová

Prílohy na stiahnutie

Aktuality

Súťaže

AMFO 2019

Termín uzávierky: 16. január 2019 • Propozície regionálnej súťaže neprofesionálnej fotografickej tvorby AMFO 2019 – ... Celý článok

Kam dnes

Nie sú dostupné žiadne podujatia