Ladislav Fapšo

Dôležité je, aby sa ľudia až tak nehnali za mnohými vecami. Nemusíme mať veľa, stačí že sme.
x  x  x
Učil som sa podľa dochovaných predmetov, ktoré vytvorili ľudia v devätnástom a dvadsiatom storočí. A učím sa doteraz. Tých starých predmetov od tých ľudí mi prešlo cez ruky tisíce.
x  x  x
Spomínam si na predmety, ktoré boli vyzdobené len malým detailom, aby nepotlačili tú svoju funkčnosť. Boli to nielen drôtené veci, ale aj drevené, aj hlinená keramika alebo kovaný predmet.
x  x  x
Nikdy som sa netlačil do umenia. Vždycky som ostával pri tom svojom remesle, a to som sa snažil čo najviac prepracovať tak, aby tie predmety boli nielen funkčné, ale aj na pohľad pekné. Či už tvarovo alebo jedným detailom.
x  x  x
Čo si myslím o živote? O vlastnom? Do stovky a dosť :-)
x  x  x
Robil sme výskum. Išiel som na Vrchrieku. Tam na terase svojho domu ma staručká babička Amália Hunčíková ponúkla koláčom – mrežovníkom. To sú pekné príbehy, ktoré si pamätám.
x  x  x
My sme veriaci, tak pre nás je nádej viera v Boha. Vedieť o tom, že máme niekoho za sebou, ktorý vie o nás a postará sa.
x  x  x
Láska je veľmi dôležitá. Preklenie nás cez niektoré problémy.
x  x  x


Bc. Ladislav Fapšo, *1977, Považská Bystrica

drotár

Skromný a pracovitý. Koncom 20. a začiatkom 21. storočia pracoval ako reštaurátor - konzervátor drotárskych zbierok Považského múzea v Žiline. S drôtom začal experimentovať už ako 15 ročný. S pôvodnými výrobkami drotárov sa začal stretávať v rodnej obci svojej babky vo Veľkom Rovnom. Dôsledne sa držal a drží starých postupov a techník, čím zachováva čistotu tradičného drotárskeho remesla. Ako jeden z mála, možno jediný, používa drôt vo svojej pôvodnej hrúbke. Železný drôt v jeho rukách sa mení na podoby misiek, podložiek, podnosov, vešiakov, košíkov, svietnikov, opletaných secesných tanierov či drôtovanej keramiky. Vystavoval na Slovensku, v Poľsku, Maďarsku, Chorvátsku a Izraeli. Jeho diela boli vystavené aj v Rusku, Francúzsku, Nemecku. Diela z jeho tvorby sa nachádzajú v Slovenskom národnom múzeu v Martine, Považskom múzeu v Žiline, Vlastivednom múzeu v Považskej Bystrici, Múzeu mincí a medailí v Kremnici a v súkromných zbierkach na Slovensku, v Českej republike, Nemecku, Rakúsku, USA, Kanade, Maďarsku, Poľsku, Chorvátsku, Rusku a Veľkej Británii. Za svoje práce s drôtom dosiahol viacero uznaní na celoslovenskej výstave ľudových remeselníkov v Ružomberku (1996, 1999, 2002). Napísal knižky: Mám ruky storočného starca, Použitie liatiny v drotárskom prostredí, spolu s Mariánom Mrvom publikácie: Pečate a pečiatky obce Veľké Rovné, Drotárova cesta.

Aktuality

Súťaže

AMFO 2019

Termín uzávierky: 16. január 2019 • Propozície regionálnej súťaže neprofesionálnej fotografickej tvorby AMFO 2019 – ... Celý článok

Kam dnes

Nie sú dostupné žiadne podujatia