Tibor Mahút

Tatkove heslo bolo: „Kto chce jesť, musí robiť.“ Rodičia mi dali do vienka pracovitosť. Nebojím sa žiadnej roboty.

x  x  x

Keď chceš niečo robiť, rob to riadne alebo to nechaj tak.

x  x  x

Má zmysel vrátiť sa v dnešnej dobe trošku dozadu, kedy tie naše výrobky boli ručne robené. Všetko bolo originál. Bolo to pekné, aj účelné. Tí naši starí rodičia vedeli, čo robia.

x  x  x

Keď sa mi narodil prvorodený syn Andrej, išiel som do pôrodnice a manželku som odniesol na rukách. Nebolo to ďaleko, býval som na slobodárke v nemocnici. :-)

x  x  x

Veľa šťastných chvíľ som zažil počas vystúpení folklórneho súboru Rozsutec. Obrovský potlesk, častokrát sme pridávali. Tretíkrát, štvrtýkrát. Potlesk to je droga.

x  x  x

Život je krátky, pominuteľný, treba ho žiť naplno.

x  x  x

Najväčšie dobro na svete je láska. Bez nej človek nemôže existovať.

x  x  x

Mohli by sme sa trošku zastaviť a trošku sa vrátiť, aby sme zostali ľuďmi, a nie robotmi.



*1953, Žilina

folklorista, výrobca predmetov z kože, kovu a dreva

Strojca veselosti a dobrej nálady. Tanečník, spevák, hudobník, umelecký vedúci a choreograf folklórneho súboru Rozsutec zo Žiliny. Muzikant terchovskej muziky, hrá na husle, píšťalky a heligónku. Terchovskej tradícii oddaný telom aj dušou. Bol tiež umeleckým choreografom folklórneho súboru Rovňan z Veľkého Rovného. Spolupracoval s folklórnym súborom Pupov z Terchovej. V súčasnosti účinkuje s folklórnymi nadšencami Oprášené krpce (bývalí tanečníci, muzikanti a speváci z FS Stavbár, Rozsutec a Rovňan). Vyrába krojové doplnky, úžitkové a dekoratívne výrobky. Jeho všestrannosť sa uplatňuje pri tvorbe mosadzných sôch, praciek, drevených črpákov a reliéfov, kožených opaskov, krpcov, kabiel, bičov. Vystavoval v Žiline, Čadci i v Terchovej. Jeho blanciare sú známe na Slovensku aj v Európe, jeho práce sa nachádzajú v rôznych končinách sveta. Ako dlhoročný folklorista sa pravidelne zúčastňuje Jánošíkových dní v Terchovej, ktorých je aj spoluorganizátorom. Dôstojne prezentuje slovenský folklór na súťažiach či folklórnych vystúpeniach na Slovensku i v zahraničí. V roku 2015 ho mesto Žilina ocenilo uznaním za zásluhy o rozvoj a reprezentáciu mesta Žilina.

Aktuality

Súťaže

AMFO 2019

Termín uzávierky: 16. január 2019 • Propozície regionálnej súťaže neprofesionálnej fotografickej tvorby AMFO 2019 – ... Celý článok

Kam dnes

Nie sú dostupné žiadne podujatia