Jozef Rakovan


Pre mňa je najväčšie ocenenie, že môžem robiť. Je to dar. Dostal som trochu zdravia a môžem tvoriť. To je moje najväčšie ocenenie.

x  x  x

Námety na tvorbu nosím v hlave tri, päť, aj desať rokov. Vždy čakám na deň, kedy nájdem ten správny samorast. Ak ho nájdem, pustím sa do práce. Trvá to niekoľko mesiacov a niekedy aj rok. Dávam do toho všetku svoju energiu.

x  x  x

Najväčšie tajomstvo mojej tvorby? Neviem, či to je tajomstvo, ale myslím si, že to je vzťah k pánu Bohu. To je moja srdcová záležitosť.

x  x  x

Stretávam rôznych ľudí, za nimi sú ich príbehy života, a to ma inšpiruje k tvorbe. V mojej tvorbe nájdete radosť, smútok, žiaľ, plač, prácu, všetko to, čo existuje v živote.

x  x  x

Mal som zdravotné problémy, nechodil som. No videl som pred sebou nádej. Že sa to pokúsim prekonať. Že sa pokúsim zvíťaziť. Išiel som oproti tej nádeji. Pokiaľ človek chce, nádej ho počká. A potom sa tá nádej môže obrátiť aj na niečo krajšie. Že človek príde k tomu, čo miluje, a miluje to z celého srdca, celým svojím životom. A keď to človek robí, tak je ten život nádherný.

x  x  x

Život je nádherná prechádzka. Človek si vyberie cestu, kráča po nej a nevie, kam dôjde. Mnohokrát spadne z tej cesty. Vtedy sa treba na tú cestu vrátiť a hľadať to pekné v živote. Na svete je veľa  pekných vecí a treba ich hľadať, treba ich chcieť vidieť.

x  x  x

Najväčšie dobro na svete je láska medzi ľuďmi. Musíme sa učiť milovať aj nepriateľa. A to nejde zvečera na ráno, sú to roky, kým sa to človek naučí.

x  x  x

Šťastný som každý deň, keď môžem otvoriť oči, postaviť sa na nohy a môžem sa venovať tomu, čo mám rád. A keď je pri mne rodina, sme všetci zdraví, všetko je v poriadku a cítim obrovskú lásku rodiny, podporu manželky.

x  x  x

Chcel by som zanechať po sebe niečo pekné. A ukázať ľuďom, že toto je Božia robota a my sme len nástroje, ktoré plnia jeho vôľu.


*1962, Žilina

rezbár

Pokorný. Má úctu k duchovným veciam. Ako desaťročný chlapec začal „rybičkou“ vyrezávať do rôznych konárikov. Jeho doménou je dotváranie samorastov. Je žiakom štiavnických kňazov, dekana Albína Blažeka a kaplána Jozefa Balušíka. Inšpiruje sa Bibliou, bolesťou, históriou, folklórom i obcou Štiavnik, v ktorej žije. Svojej tvorbe odovzdáva obrovskú energiu, lásku i um. Vytvoril vyše 1 000 diel, niektoré z nich sú vystavené v galériách Európy, Austrálie a Ameriky. Vyrezáva malé skulptúry i súsošia nadživotnej veľkosti. Najčastejšie z lipového dreva, ale aj z hrušky, slivky, javora, orecha, čerešne, jaseňa. V roku 2008 získal hlavnú cenu na medzinárodnej výstave betlehemov v Hodoníne za svoj betlehem v samoraste. K najväčším unikátom jeho tvorby patrí dielo nazvané Život Ježiša Krista – mohutný lipový kmeň zobrazujúci Ježišov životný príbeh od narodenia po zmŕtvychvstanie. Založil rezbársku škôlku. Remeslu nezištne učí aj deti zo sociálne slabších rodín, či deti s postihnutím. Je tiež zakladateľom Spolku štiavnických rezbárov, kde sú už ľudia štvrtej generácie venujúci sa rezbárstvu. Organizuje rezbárske sympóziá. Má štyri deti, synovia kráčajú v jeho stopách.

Aktuality

Súťaže

AMFO 2019

Termín uzávierky: 16. január 2019 • Propozície regionálnej súťaže neprofesionálnej fotografickej tvorby AMFO 2019 – ... Celý článok

Kam dnes

Nie sú dostupné žiadne podujatia