Vít Pieš

Bez lásky neexistuje nič. Kto chce vytvárať veci a deje, musí mať k tomu lásku. Bez tej neexistuje nič.

x  x  x

Najkrajšie drevo, ktoré existuje je svor. Keď strom odpília v jarných mesiacoch, tak sa snaží žiť, existovať, zachovávať ten svoj život. A na tom pni, ktorý zostane, narastá prekrásna hmota, nerozbitná, tvrdá a húževnatá.

x  x  x

Najradšej robím bačovský riad. Bačovia boli cez leto v prírode, v zime sa stiahli do dediny a venovali sa ľudovej tvorbe. Možno ani nevedeli, akú dôležitú a vzácnu tvorbu pre dnešné obdobie vytvárali.

x  x  x

Teším sa z každej veci, ktorú robím. Teším sa z nej, až kým ju nedokončím. Potom začnem robiť ďalšiu, tá prvšia zovšednie, venujem sa novšej. Tak sú tie nové veci neustálym potešením.

x  x  x

Čo treba nahlas povedať? Aby každý robil poctivo a videl nielen seba, ale aj prostredie, v ktorom žije, druhých ľudí.


*29. január 1931, Čičmany

majster ľudovej umeleckej výroby,
rezbár, drevo vybíja kovom, vylieva cínom, okúva kraslice, vyrába kožené predmety

Pochádza z rodiny, kde sa tradovala zručnosť pri práci s drevom. Žije v Žiline. K jeho najvýznamnejšej tvorbe patria výrobky z dreva, kože a mosadze: kompletný bačovský riad, lyžice, črpáky, ozdobné predmety, obrazy, palice, pracky, blanciare, valašky, biče, pastierske píšťaly, fujary, opasky, kapsy, kovové ozdoby, ozdobné lopáre. Ich ornamentika vychádza z čičmianskych motívov. Bohaté dielo rozšíril neskôr o betlehemy, okované vajíčka či drevený čičmiansky salaš s podrobným interiérom – aj s miniatúrnou lyžicou zapichnutou v lyžičníku na stene koliby presne tak, ako si ho pamätal zo svojho detstva. Jeho diela boli vystavené na Slovensku, v Česku, Poľsku, Rakúsku, Nemecku, Slovinsku, Belgicku a Španielsku. Vít Pieš bol ocenený striebornou medailou ministra kultúry (1998) či poctou generálneho riaditeľa Národného osvetového centra (2001, 2010) za celoživotnú obetavú a nezištnú prácu pri uchovávaní a rozvíjaní tradícií ľudovej umeleckej výroby. V celoslovenskej súťaži Kysuckého múzea v Čadci o najkrajšiu kraslicu získal v roku 2007 v konkurencii 90 účastníkov prvé miesto za kraslicu zdobenú okúvaním. Spolupracoval s Ústredím ľudovej a umeleckej výroby ako majster ľudovej umeleckej výroby.

Aktuality

Súťaže

AMFO 2019

Termín uzávierky: 16. január 2019 • Propozície regionálnej súťaže neprofesionálnej fotografickej tvorby AMFO 2019 – ... Celý článok

Kam dnes

Nie sú dostupné žiadne podujatia