Marta Filová

V okolí, kde som žila, kde som sa narodila, sa vyšívalo. Nádherne. Aj moja mama v tom bola nejako zakomponovaná, takže okolo mňa boli úžasné výšivky. Farebné, pestré, rôzne techniky. Vyrastala som s tým, nasávala som to a je to vo mne. Môžem vám vypísať tisíc obrusov  rôznymi ornamentami a každý bude iný. A keď som z Trnavska prišla do Žilinska, tak som tie naše pestré výšivky premenila na drôtovanie.

x  x  x

Keď som mala päťdesiat, šla som sa pozrieť na Stretnutie drotárskych majstrov do Budatínskeho zámku. A ako keby ma zasiahol prúd. Taký úžasný zážitok som z toho mala, keď som videla, ja strojárka, ako tým mužom a ženám v rukách ožíva drôt. Bolo to veľmi silné. O dva roky som už bola medzi nich pozvaná ako jedna z nich.

x  x  x

Každé dielo robím s nadšením a láskou.

x  x  x

Najväčšie ocenenie pre mňa je, že sa moje práce nosia, že sa páčia, že sa nachádzajú na všetkých kontinentoch sveta.

x  x  x

Najväčšie dobro je, keď sa ľudia majú radi. Keď si pomáhajú.

x  x  x

Porozumenie a pochopenie. To treba žiť, netreba o tom veľa hovoriť.

x  x  x

Nádej mi dáva viera v Boha. Aj to, že mám okolo seba príjemných a milých ľudí, ale myslím, že tá viera je najdôležitejšia.

x  x  x

Dôležité je, aby sme sa nezatvárali v bytoch, v izbách, aby sme boli komunikatívni. A aby sme vedeli oceniť aj toho druhého. Povedať niekomu: „Páči sa mi, čo robíš. Dobre si to urobil. Vieš to.“ Povzbudiť sa navzájom.


* 1945, Malženice

šperkárka

Šíriteľka dobrej nálady. Ing. Marta Filová pracovala ako pedagogička. V súčasnosti žije v Rosine. S drôtom začala intenzívne pracovať v roku 1995. Jej tvorba vychádza z drotárskeho remesla, ktoré vzniklo pravdepodobne v 17. storočí na severozápadnom Slovensku v okolí Žiliny. Osvojila si z neho princíp ručného spracovania drôtu, pričom v dielach prevládajú techniky prenesené z textilu. Pracuje výlučne so strieborným drôtom, ktorý kombinuje spolu s polodrahokamami, perlami i jantárom. Zhotovuje náhrdelníky, náušnice, náramky, brošne, prstene, ale aj opasky, klobúky či sieťku na hlavu. Do prezidentskej kancelárie dodáva šperky pre prvé dámy sveta. Vystavuje na Slovensku, v Česku, Nemecku, Francúzsku, Taliansku, Rakúsku, Maďarsku, Slovinsku, Poľsku, Rusku, Belgicku. V Izraeli viedla tvorivé dielne. Jej práce sú zastúpené v zbierkach Považského múzea v Žiline, v Slovenskom národnom literárnom múzeu Matice Slovenskej v Martine, v Etnografickom múzeu Slovenského národného múzea v Martine a súkromných zbierkach po celom svete. Je autorkou aj realizátorkou slovenského vyznamenania pre zdravotné sestry.

Aktuality

Súťaže

AMFO 2019

Termín uzávierky: 16. január 2019 • Propozície regionálnej súťaže neprofesionálnej fotografickej tvorby AMFO 2019 – ... Celý článok

Kam dnes

Nie sú dostupné žiadne podujatia