Mária Hnidková

"Najväčšie dobro na svete je láska k ľuďom a odpúšťanie."

x  x  x

"Život je úžasný. Viem ho oceniť, lebo som mala už veľa stretnutí so smrťou. Dokiaľ mi bude rozum fungovať, budem sa snažiť, aby som bola samostatná, aby som tvorila, aby som myslela, aby som bola pre tento svet užitočná."

x  x  x

"Viem sa tešiť z maličkostí. A maličkosti na mňa úžasne hlboko pôsobia."

x  x  x

"Keď chodím prírodou, vždycky čosi hľadám, aby som urobila tú moju paličkovanú čipku zaujímavejšou a krajšou. Mnohokrát, keď nájdem v lese kúsok dreva, keď nájdem nejaký kamienok, v momente to viem zodvihnúť, viem sa na to zadívať a už aj rozmýšľam nad tým, ako to dotvorím, ako to spravím, aby to bolo krásne a tá moja paličkovaná čipka, aby žila."

(*17. máj 1937, Modra)

čipkárka, lektorka tvorivých dielní paličkovanej čipky

Po absolvovaní štúdií na pedagogickej škole v Trnave od roku 1956 učila vo Veľkých Kostoľanoch. V Žiline pôsobí od roku 1961. V roku 1989 sa na pozvanie Okresného osvetového strediska v Žiline zúčastnila niekoľkých pracovných stretnutí zameraných na výučbu paličkovanej čipky. Ako pani učiteľka viedla krúžky paličkovania na základnej škole, niektoré detské práce boli ocenené na celoslovenskej výstave Deti a tradičná ľudová tvorba. V roku 1995 učila na Dievčenskej odbornej škole v Čadci paličkovanú čipku a háčkovanie, v rokoch 1997 – 2001 na Strednom odbornom učilišti textilnom a odevnom v Žiline ručnú čipku. K maturite priviedla prvé absolventky.

V roku 1999 bola jednou zo zakladateliek Klubu paličkovanej čipky pri Krajskom kultúrnom stredisku v Žiline. Do roku 2011 aj tento klub viedla. Jej citlivý, hlboko profesionálny a ľudský postoj prinášal klubu priaznivú a dobroprajnú atmosféru. Dnes je čestnou členkou Klubu paličkovanej čipky Gracia pri KrKS v Žiline. Je tiež členkou Spolku žien Živena v Žiline.

Od roku 1991 sa zúčastňuje regionálnych, krajských i celoslovenských súťaží a výstav. Jej tvorba je charakteristická výtvarnou invenciou, kompozičným a farebným majstrovstvom a technickou precíznosťou. Doménou Márie Hnidkovej sú napríklad výtvarne spracovania prírodných a figurálnych motívov a originálne ponímanie rôznych architektonických objektov, najmä žilinského regiónu.

V roku 2008 vytvorila projekt Čipkárska cesta. Čipkársky valec putoval do každého klubu paličkovanej čipky na Slovensku. K pásu čipky každý klub pridal svoj diel. Hotový pás meria 51,02 m, je zložený z 593 štvorcov. Čipkárskej cesty sa zúčastnilo 32 klubov a dvaja jednotlivci. Tento unikátny projekt je jediný v Európe, možno aj na svete. Získal certifikát Slovenského rekordu, pokúša sa o zápis do Guinessovej knihy rekordov. Uvedené dielo je uložené v Národopisnom múzeu v Liptovskom Hrádku.

S manželom Pavlom vychovala tri deti. Žije v Žiline – Závodí, kde tvorí dodnes.

Domáce výstavy:
Žilina, Radoľa, Trenčín, Martin, Bratislava, Nová Baňa, Čadca,

Zahraničné výstavy:
Krakov, Varšava, Koper, Ostrava, Valašské Měziříčí, Hodonín

Ocenenia:
Poďakovanie prednostu KÚ Žilina 1998, Pocta generálneho riaditeľa NOC Bratislava 2002, Celoštátna výstava Textilná neprofesionálna tvorba Nová Baňa 2005 – I. miesto v kategórii Dekoratívne predmety

Aktuality

Súťaže

AMFO 2019

Termín uzávierky: 16. január 2019 • Propozície regionálnej súťaže neprofesionálnej fotografickej tvorby AMFO 2019 – ... Celý článok

Kam dnes

Nie sú dostupné žiadne podujatia