Rudolf Patrnčiak

„Dostal som dar od Boha,
ktorý musím odovzdávať ďalej.
Len si plním svoje poslanie.“

(* 26. február 1959, Terchová)

muzikant, riaditeľ Miestneho kultúrneho strediska Terchová, organizátor

Skromný a pokorný služobník dobra. Člen folklórnych a hudobných zoskupení Detský folklórny súbor Malý Rozsutec, Folklórny súbor Stavbár, Žilinský miešaný zbor, SĽUK, Ľudová hudba Bratov Muchovcov. Zakladateľ i spoluzakladateľ hudobných formácií Obývačkový orchester z Terchovej, Terchovský symfonický orchester, Píšťalová muzika, Dedinská folklórna skupina Terchová, Detský spevácky zbor Sedmikrásky, Ťažká muzika, T 12. Duša miestnej kultúry, organizátor a dramaturg terchovských kultúrnych podujatí Jánošíkove dni, Cyrilometodské dni, Jasličková pobožnosť, Preteky gazdovských koní, Majstrovstvá v kosení kosou, Dni Sv. Huberta. Spoluzakladateľ obecných novín Terchová, festivalu Terchovský budzogáň, Spoluiniciátor realizácie bronzovej busty Pápeža Jána Pavla II. v Terchovej. S rôznymi hudobnými formáciami nahral niekoľko albumov, vystupoval aj s Armádnym súborom Alexandrovci, súborom Kalinka či jazzmenom Jiřím Stivínom. V roku 2011 mu Európska únia umenia (EUU) udelila cenu za umeleckú a kultúrnu činnosť Zlatá Europea.

x  x  x

Dlhoročný riaditeľ Miestneho kultúrneho strediska v Terchovej Rudolf Patrnčiak pochádza zo známeho bačovského rodu, ktorý si vždy hrdo ctil, rozvíjal a propagoval ľudové tradície a kultúru rodného Jánošíkovho kraja. Na túto líniu kontinuálne nadviazal aj Rudolf Patrnčiak, ktorý sa svojou dlhoročnou obetavou umeleckou, pedagogickou, organizačnou a manažérskou činnosťou zaradil medzi najvýraznejšie osobnosti regionálnej kultúry v celonárodných reláciách. Za všetky jeho neuveriteľne mnohostranné aktivity pripomeniem zásadný podiel na profilovaní Jánošíkových a Cyrilometodských dní, ako i mnohých ďalších kultúrnych, umeleckých, duchovných, športových a spoločenských podujatí, ktoré sa pravidelne konajú v Terchovej a jej okolí. Nemožno obísť ani Patrnčiakove neoceniteľné zásluhy v súvislosti s vytváraním podmienok pre začínajúcich terchovských umelcov, ďalej pôsobenie v svetoznámej muzike Bratov Muchovcov, veľké medzinárodné úspechy, vydávanie novín Terchová, knižných publikácií, dlhodobú spoluprácu s rozhlasom a televíziou, a tak ďalej, a tak ďalej. Práve vďaka jeho neutíchajúcej energii, tvorivosti, nápadom, kontaktom, otvorenosti a schopnosti viesť zmysluplný dialóg sa Terchová stala výnimočným kultúrnym fenoménom, ktorý už dávno prekonal obmedzenia a stereotypy slovenských chotárov. 

S Rudom Patrnčiakom sa mi nežiada komunikovať prostredníctvom kníh, článkov, patetických slov či vylievania vlastných pocitov. On už dávno pochopil, že skutočný zmysel a poslanie kultúrnej roboty v našich zemepisných šírkach a ideových dĺžkach nespočíva v permanentnom zhromažďovaní materiálneho bohatstva, ale v komunikácii s človekom a akcentovaní skutočných hodnôt. Aj preto sa neustále stretávame, vymýšľame nové a nové projekty, aby nadviazaný dialóg mohol dýchať i naďalej.

Peter Cabadaj

x  x  x

„Umelci, alebo tí, ktorí sa venujú umeniu a kultúre, majú vtedy šťastie, ak majú doma dobré zázemie. Vtedy sa aj tvorba aj práca prekonáva ľahšie. Ja som to šťastie mal a preto by som sa chcel poďakovať svojim najbližším.“

Rudo Patrnčiak

Aktuality

Súťaže

AMFO 2019

Termín uzávierky: 16. január 2019 • Propozície regionálnej súťaže neprofesionálnej fotografickej tvorby AMFO 2019 – ... Celý článok

Kam dnes

Nie sú dostupné žiadne podujatia