• Úvod
  • Stano Lajda – Krajinomaľba - pozvánka na vernisáž

Stano Lajda – Krajinomaľba - pozvánka na vernisáž

Pozývame Vás na vernisáž výstavy akademického maliara Stana Lajdu, ktorá sa uskutoční v utorok 8. januára 2019 o 16.30 hod. v Makovického dome v Žiline. Hudobný hosť: Peter Vaňouček.

Žilinský rodák akademický maliar Stanislav Lajda svoju tvorbu nepodriaďuje módnym trendom v umení. Ide intuitívne svojou vlastnou cestou. Riadi sa na nej vlastným citom a skúsenosťami. Jeho výtvarné zameranie je širokospektrálne. Neodmysliteľnou súčasťou Lajdovej tvorby je krajinomaľba. Začal sa jej venovať ako študent VŠVU v Bratislave, keď častými cestami vlakom pozoroval rovnaké úseky prírody v rôznych ročných a denných obdobiach. Zmeny, ktoré spôsobovala premena počasia ho fascinovali. Snaha zachytiť momentálnu náladu prírody pramenila aj z obdivu k prácam Impresionistov. Zo začiatku svoju krajinársku tvorbu zameriaval viac na  maľbu mestských zátiší. Inšpiráciu často hľadal v starých, čiernobielych fotografiách už zborených štvrtí, zákutí a uličiek starej Prahy, Olomouca alebo Bratislavského podhradia. Na desiatkach obrazov zobrazil aj rodnú Žilinu, jej premeny a krásu okolia. Obľúbil si plenéry s priateľmi a študentmi, ktoré pravidelne usporadúva v okolí Modry a Terchovej. Viaceré krajinomaľby vznikli aj počas zahraničných ciest (okolie Kasselu a Moskvy, pobrežie Jadranu, Florencia, Zakopané, Krakow, Jihlava...). Prevahu však tvorí najmä zobrazenie krás slovenskej prírody a rapídne ubúdajúcich objektov ľudovej architektúry.

Výstava obrazov žilinského maliara Stana Lajdu bude otvorená od 9. do 28. januára 2019 v priestoroch Makovického domu v Žiline počas pracovných dní o 8.00 do 16.00 hod. (po dohode so zamestnancami KrKS aj v inom ako uvedenom čase). Výstava je predajná.

Mgr. Petra Rovderová

Prílohy na stiahnutie

Aktuality

Súťaže

AMFO 2019

Termín uzávierky: 16. január 2019 • Propozície regionálnej súťaže neprofesionálnej fotografickej tvorby AMFO 2019 – ... Celý článok

Kam dnes

Nie sú dostupné žiadne podujatia